top of page
ומי גר במגדל

הוצאת עם עובד, 2019

Screen Shot 2020-07-16 at 9.58.17 AM.png
הארץ_מגדל.jpg

ילדוּת בשיכון דחוס וטיול שנתי מסויט הם רק חלק מהסמלים הישראליים שאיתן דרור־פריאר בוחן בספרו החדש, המורכב מארבע נובלות. אף שרמתן אינה אחידה, הן מספקות מבט מפוכח ולא מתחסד על מיניות נשית.

הארץ, 04/06/2019

יובל אביבי

איתן דרור־פריאר אמנם לא עושה דויד גרוסמן בספרו החדש, השני במספר, ונמנע מלדבר מפיה של גיבורה־אשה בגוף ראשון, אבל ניכר שהקול הנשי הוא זה שמעניין אותו: בארבע הנובלות שמרכיבות את "ומי גר במגדל", הנשים הן אלה שמניעות את העלילה ומהוות את מרכז הכובד שלה. התמלול שלהן, של קולן הממשי ושל קולן הפנימי, הוא אחד מהמופעים המרשימים בספר, בייחוד כאשר מולן עומד הניסיון המגושם — ולא הראשון — של גרוסמן לייצר קול נשי אמין בספרו האחרון, "אתי החיים משחק הרבה". יכול להיות שהניצחון של דרור־פריאר טמון בכוונה שלו — ברצון המכוון לפעול במינוריות, להעניק לדמויות הנשיות שלו קול יומיומי, נטול משחקיות מתוחכמת ומודעת לעצמה, שנזהר מאוד מפאתוס. כלומר, ניסיון לתת לדמויות הנשיות שלו קול של אנשים אמיתיים, רגילים כאלה, שחיים את חייהם ומנהלים אותם בלי להידמות לפיגורה מדומיינת, סמל של קול נשי.

מגדל_נוריתה.jpg

בתום קריאת ספרו הקודם של איתן דרור-פריאר, אצבעות על הגבעה, תהיתי מה סוד קסמו. הפעם כבר לא נדרשה שום שאלה. אותו קסם מופיע גם כאן, בספרו החדש של פריאר, והוא עוד גבר והתעצם.

 

נוריתה, 15/06/2019

עופרה עופר אורן

ארבע הנובלות הכלולות בספר פותחות צוהר אל ארבעה עולמות שונים, מגוונים ומרתקים. למעשה – אל שלושה, כי למרבה ההפתעה והשמחה, הנובלה הרביעית ממשיכה את הראשונה: עלילתה מחזירה אלינו בבגרותן שתיים מהדמויות שהכרנו כשהיו ילדים, מקץ כמה עשרות שנים.

 

השאלה "ומי גר במגדל" לקוחה מתוך דירה להשכיר של לאה גולדברג, והיא מרמזת על רוחם של הסיפורים: בשלושה מהם – הראשון: "הושיעה את עמך",  השלישי: "ומי גר במגדל", והרביעי: "ילד משלך" – אנחנו פוגשים דמויות מהשכונה: ילדים ושכנים שגרים בבניין אחד. אנחנו לומדים על היחסים ביניהם, על החלטות קטנות לכאורה, אך הרות גורל, על דרמות שמתרשות לכאורה בזעיר אנפין, ובעצם מכילות עולם ומלואו. הסיפור השלישי, "ביום הרביעי בלעה אותו המפלצת" – שונה במעט, שכן הוא מגיע עד ריו דה ז'נרו, לשם נוסעת אחת הדמויות, ג'ולי, כדי להתחקות אחרי קורותיה של דודתה, אבל גם הוא מתרחש בחלקו בשכונת מגורים ישראלית טיפוסית, שאפשר לחוש בה היטב במהלך הקריאה.

 

כל הסיפורים מורכבים מאוד, תפורים מפיסות קטנות שמזכירות עבודה של שמיכות קווילט: חלקים שמתחברים זה אל זה ברקמה עדינה, וביחד יוצרים פסיפס שלם והרמוני. כאן מצטט דרור-פריאר מתוך ספר עיון, שם כמה שורות מתוך סיפור של שלום עליכם, ממכתב או מעיתון. הוא עובר במהירות בין נקודות מבט ודמויות, בין זמנים – הווה, עבר, עתיד – רגע אנחנו בתודעתו של צעיר שדובר אלינו בגוף ראשון ובמשנהו אנחנו חווים סיפור שמובא בגוף שלישי, מנקודות המבט של אנשים שונים. המעברים הללו מסחררים ומרתקים, ועוצמתם של הסיפורים, ויופיים, גוברים והולכים.

© 2022 by Elad Schneor / C102 Brandvertising  

bottom of page